dimecres, 6 de juliol del 2011

Biblioteca a St. Vicenç de Castellet. 2009

Concurs. Equipament. Biblioteca.

Proposta presentada al concurs

El programa de l’edifici fixa 1.950 m2 de superfície construïda que coincideix amb una ocupació del 100% del solar en 3 plantes.

La possibilitat de retallar algunes plantes que permeti aconseguir relacionar diferents espais sense reduir el total a construir exigit, requereix la construcció d’uns altells ajustant l’alçada lliure en cada planta a partir dels requeriments del programa funcional i, del total màxim fixat per normativa urbanística.

Es proposa una tipologia que recupera l’idea de que una biblioteca com un gran espai per el dipòsit i lectura de llibres, un espai unitari en el que la possibilitat de ser observat convida al silenci respectuós i a la concentració.

Diferents plans perimetrals de treball i consulta, de fàcil accés seguint un recorregut adaptat i, de generoses i adequades dimensions facilitant l’adaptabilitat del model de biblioteca, defineixen la unitat espaial d’una gran sala central.

El recorregut ascendent des del vestíbul, en un espai a doble alçada des de la planta d’accés, afavoreix la sorpresa de descobrir aquest gran espai situat a la planta primera on s’agrupen i centralitzen els punts d’informació i control necessaris.






































Immers en un teixit urbà configurat per una trama ortogonal de carrers de reduïda secció destaca les dimensions de la cèntrica plaça d’Anselm Clavé en la que antigament, un edifici de caràcter col·lectiu, l’Ateneu, tancava el seu costat sud.

L’edifici que es proposa ha de substituir a aquell i, per la naturalesa i finalitat social del seu programa funcional, aquest es presenta com una prolongació de l’espai públic de la plaça. Es per això que la seva façana a aquesta es transparent significant aquesta pretensió d’establir una relació interior - exterior que els unifiqui com espais públics que són. En la foscor l’interior es transforma en lluerna i referent de l’exterior.

En les altres façanes, en planta baixa, la transparència s’utilitza per ampliar la percepció de l’amplada dels carrers i, en les plantes altes, es projecten unes obertures per aconseguir llum rasant sota sostres que actuen de difusors

L’orientació i l’emplaçament de l’edifici afavoreixen l’eficient llum indirecte de les obertures proposades exceptuant la intenció d’una obertura a sostre, a qui es confia la incidència d’una petita referència de llum solar directe a l’interior, com si d’un rellotge de sol es tractés.

Es preveu l’ordre d’uns elements verticals estructurals que amb la lògica d’una tècnica constructiva raonable han d’assegurar un resultat construït amb estricte fidelitat a els conceptes descrits.

L’estructura pot ser de formigó o acer. En el primer cas es pot utilitzar el mateix material per a la construcció dels massissos i en el segon cas com a base un entramat que requeriria d’uns folrats per aconseguir els tancaments opacs.


































L’adequació cromàtica compromesa a l’exterior tant la podem aconseguir amb l’ús del formigó, el qual admet també el revestiment d’algun massís amb materials pesats, pedra o similar, com en el cas dels folrats en estructura d’acer, l’elecció dels quals s’hauria de decantar per materials que es caracteritzin per la seva lleugeresa amb l’inconvenient de la fragilitat.

A nivell de clima i a l’objecte d’optimitzar les relacions energètiques entre l’edifici i l’entorn, fomentant l’estalvi, l’eficiència energètica i l’ús d’energies renovables, s’apunta l’idea de incorporar un sistema de geotèrmia per refredar o escalfar, segons la necessitat, a través d’un sistema d’aigua – aire, amb impulsions silencioses d’aire a baixa pressió i velocitat, recuperades en nivells inferiors pel seu tractament.

Tots aquests aspectes son qüestions tècniques la concreció i detall dels quals correspon a fases de redacció de projecte, amb definicions i resolucions adoptant uns recursos constructius i d’innovació tecnològica actuals que respectin els criteris de sostenibilitat vigents i s’ajustin a una programació constructiva possible amb definició i precisió del cost de les obres tenint en compte l’estimació que figura en el plec de clàusules.

El calendari de terminis per a la redacció dels treballs de projecte tècnic s’ajustarà al previst en el plec de clàusules i el cost totals dels treballs licitats fixat amb un import màxim en el mateix plec, es pot reduir en un  5 %