divendres, 1 de juliol del 2011

Biblioteca a Caldes de Malavella. 2010


Concurs. Equipament. Biblioteca.

Proposta presentada al concurs



















Integració a l’entorn i accessos.

L’edifici, amb forta exposició solar al llarg de l’any, sobretot en primavera i estiu, es presenta molt opac des de l’exterior per protegir-se al màxim del sòl, i les obertures es fan de forma molt controlada per generar vistes sobre els espais públics del carrer Girona i de la plaça Mathausen. L’il.luminació natural, en canvi s’aconsegueix a través de dos patis interiors, que queden molt protegits de l’incidència solar, de fàcil neteja dels finestrals, i on s’hi aboquen tots els espais de la biblioteca i connectats per les seves testes a l’exterior, cap l’espai urbà.

L’accés es fa des del carrer Girona, ja que aglutina el fluxe més gran de gent a peu des del centre i de les escoles i s’amplia l’espai públic verd de forma triangular aixecat respecte la calçada del carrer Girona, per poder tenir un espai ampli i tranquil sense contacte directe amb el transit rodat. També s’aixampla la vorera del carrer per donar accés amb rampa i tenir espai per aparcar bicicletes. La situació de l’accés facilita la comunicació cap a la resta de equipaments públics de la població sobretot amb la ubicació de l’espai polivalent d’acollida i fecilitar els actes públics dins la biblioteca.

Es planteja la construcció de la biblioteca amb les façanes de formigó estructural tractades amb un color antracita i amb un agent hidròfug molt brillant per protegir-lo de l’intempèrie i minimitzar el manteniment, i que li dóna una imatge semblant a un BLOC DE PEDRA BASÀLTICA PULIDA, com si fos un aflorament de basalt com els existents en la zona de la cubeta de la Selva.



















Adequació al programa de biblioteca.

La zona d’acollida queda situat al centre de l’edifici i permet una fàcil comunicació entre tots els espais. Un cop passat el cancell, és molt ampli i deixa espai a l’arribada per tenir guixetes, espai per cotxets i màquines de vending
Amb una petita zona per fer un refrigeri amb tamborets i taules altes. Té molta llum natural gracies a la confluència dels dos patis interiors. Té accés directe a l’espai polivalent tot i que també permet exposició de material de la biblioteca com d’alguna exposició de petit format. Des d’aquest punt s’accedeix a la sala de formació, i espai de suport, als lavabos, a l’espai infantil en fàcil accés en planta baixa, a l’àrea general i a la de treball intern. El taulell d’informació i de préstec controla directament l’accés i la confluència d’aquests espais, i a més queda molt ben connectat amb el treball intern.

La zona general té la possibilitat de tancar-se respecte la zona d’acollida per facilitar l’ús fora d’horari de biblioteca, i la zona de revistes i la de música i imatge estant juntes perquè siguin complementaries, i amb visió cap al porxo d’accés protegit del sòl, reforçant la relació dins fora en la part més pública de la biblioteca i així serveixi de promoció d’aquesta i de la lectura.

Des d’aquest punt i gracies al pati interior i el doble espai es relaciona i s’accedeix per l’escala i l’ascensor cap a l’altell de la biblioteca on hi ha l’àrea d’informació i el fons general, i on conflueixen les visuals interiors cap a l’espai infantil i polivalent i a l’exterior a través dels patis. Hi ha la possibilitat de tenir un taulell de treball per personal per facilitar el control i sense cap ombra constructiva. Els espais de consulta s’aboquen cap a la lluminositat dels patis i el doble espai, mentres que les zones més tranquiles, tenen vistes cap al plaça Mathausen a través d’una finestra apaïsada des del propi punt de lectura.


















Estalvi energètic i energies renovables.

La coberta passa a ser en aquest cas la cinquena façana d’aquest edifici per les edificacions més properes, més altes que la Biblioteca. S’utilitza un entarimat de fusta conífera termotractada, aixecada respecte el nivell de coberta, que es tracta de forma vegetal, i que actua de para-sol per evitar el sobreescalfament d’aquesta ja que queda ventilada i permetre que la vegetació visqui i aporti un sobreaïllament.

Es crea una càmera ventilada en la solera a base de elements de polietilè reciclat tipus iglú que separen la solera del terreny, evita humitats i permet una circulació d’un volum d’aire important. L’aire que circula per la càmera sanitària ventila als patis interiors mitjançant una tarima de fusta i alimenta aquests d’aire fresc. La pròpia geometria estreta del pati permet la incidència solar en el punt més alt del pati i per tant provoca circulació ascendent de l’aire que inferiorment ha refrescat la càmera sanitària. Aquest aire fresc dels patis es pot conduir cap a l’interior de l’edifici a través d’una obertura en la testa dels dos patis creant una ventilació creuada nord-sud que permet ventilar de forma natural i amb aire fresc la biblioteca a les dues plantes i amb fàcil control manual d’aquestes ja que estant situats al costat dels taulells.

S’aprofita la circumstancia de haver-hi possibles afloraments en el subsòl d’aigües termals amb temperatures del subsòl majors a 45º per generar calefacció per geotèrmia amb un sistema d’aigua-aigua a l’hivern i allibera la calor de l’estiu a través d’un segon circuit enterrat superficialment a temperatura constant d’uns 17º per refrigerar amb el mateix sistema.

- Estructura i possibilitat d’ampliació

Els tancaments perimetrals de formigó estructural són estructura i tancament a la vegada i els tancaments interiors dels patis s’hi ubica l’estructura vertical amb perfils metàl·lics. Els sostres que arriben 10m de llum per evitar pilars intermitjos es resolen amb pòrtics metàl·lics i forjats colaborants de llum convencional per facilitat de muntatge, i velocitat d’execució amb el conseqüent estalvi.

La construcció del volum de l’edifici tenint en compte els dobles espais sobre de la zona d’infantil i del espai polivalent, permet amb la mateix volum i estructura l’ampliació en el nivell de l’altell de la pròpia biblioteca fins a esgotar l’edificabilitat permesa del solar amb poc cost i sense repercussió de façanes. 

Biblioteca a Manlleu. 2009

Concurs. Equipament. Biblioteca.

Proposta presentada al concurs


L'edificació s'ajusta a les definicions d'una tipologia urbana molt concreta amb les alineacions precises d'un cos principal i la possibilitat d'ocupar l'espai interior d'illa que és a l'hora façana a un determinat espai públic.

Tant en planta com en alçat, l'edifici s'organitza i es composa sensible a la posició urbana prevista pel planejament i les seves disposicions estètiques, entre mitgeres i en façana a dues places diferents. En una es edifici que presideix una plaça porxada amb uns eixos clars i en l'altre, defineix el límit d'un interior d'illa públic i insinua la seva connexió amb la plaça anterior.

La proposta es converteix en una tipologia clara pròpia de biblioteca que pretén captar
la màxima llum. L'esquelet estructural, a partir de la composició de la porxada urbana de planta baixa fixada en planejament, es complerta amb unes mampares apropiades a la incidència de la llum de llevant i ponent sense renunciar a la màxima obertura i transparència del tancament. Així l'interior es relaciona amb els
espais urbans exteriors (de dia es capta la llum, de nit s'emiteix) i s'apropia de l'interior d'illa com a patis de llum i d'activitats possibles a l'exterior (lectura, grups de contes, xerrades, formació,...)





Biblioteca i Hotel d'entitats a Navarcles. 2009

Concurs. Equipament. Biblioteca.

Proposta presentada al concurs

Amb l'idea d'un edifici contenidor adaptable que pretén integrar

forma, funció, economia i ecologia; el volum es converteix amb
expressió de l'ordre rigorós d'una estructura lògica possible que
modula uns espais i uns tancaments seriats susceptibles de
prefabricació.

Es la presencia d'un edifici en un lloc que afavoreix la percepció
de la puresa d'una forma clara amb precisió geomètrica sense
complexitats constructives.



































Es proposa un edifici en forma de paral·lelepípede de base rectangular
perfectament definit, màxim referent d'un espai lliure ja existent en zona
urbana


SECCIÓ
L'amplada es la que permet il·luminar l'espai interior per un sol costat
afavorint la ventilació creuada. Això permet adossar-lo al bancal de terres
existent sense penalitzar la llum i alliberar la màxima superfície de
l'esplanada assignada com emplaçament.








































SECCIONS DE LLUM
En la biblioteca, despatxos i magatzems, s'arramben prestatgeries en e
plans de façana aconseguint espais diàfans. La llum entre rasant per sobr
d'elles.


Es creen buits en secció per aconseguir dobles espais on les divisòrie
perpendiculars a façana reflexen la llum a la planta inferior.
En aquells espais on l'ús ho permet, s'il·lumina el terra amb obertures baixe
adossades al paviment.


En la biblioteca, despatxos i magatzems, s'arramben estanteries en els plan
de façana aconseguint espais diàfans. La llum entre rasant per sobre d'elle
excepte en dobles espais on es disposen perpendiculars a façana amb
l'esquena opaca que reflexa la llum a la planta inferior. En altres espais on l'ú
ho permet, s'il·lumina el terra amb obertures baixes adossades al paviment




































ESQUEMA ESTRUCTURAL
Amb l'idea d'un edifici contenidor adaptable que pretén integrar
forma, funció, economia i ecologia; el volum es converteix amb
expressió de l'ordre rigorós d'una estructura lògica possible que
modula uns espais i uns tancaments seriats susceptibles de
prefabricació.

Es la presencia d'un edifici en un lloc que afavoreix la percepció
de la puresa d'una forma clara amb precisió geomètrica sense
complexitats constructives.

dilluns, 27 de juny del 2011

Rehabilitació escorxador per a Biblioteca Campus Universitari de Manresa. 2007

Obra Construïda. Equipament. Biblioteca. Premis.

Adaptar l'Escorxador modernista obra d'Ignasi Oms i Ponsa per a biblioteca, on ha perdurat l'essencial, la estructura que busca neutralitat, diluint en la repetició, la singularitat dels elements que la composen, afavorint la comprensió i expressió d’una globalitat. Configuració, dimensions, llum, caràcter i capacitat d’emocionar.


Arquitectura sense maquillatge i amb honestedat.

Menció Especial (1er premi) a la 4a. Biennal Arq.Comarques Centrals
BACC’06 / Rehabilitació.


“Per fer possible una arquitectura molt precisa sobretot en el moment de la materialització."




Biblioteca a El Papiol. 2008

Concurs. Equipament. Biblioteca.

Proposta presentada al concurs





































El solar es troba situat en el límit nord del nucli urbà on els carrers i passatges que el defineixen tenen lleugera pendent descendent en sentit nord-sud i constant.

Dues plataformes horitzontals paral·leles són la base i la coberta de la biblioteca que s’alça amb una sola planta en el punt més alt del carrer facilitant l’accés des del poble. Aquestes estant unides verticalment per un mur de formigó cec en la façana sud que és tancament i estructura, i només perforat puntualment per il·luminar i ventilar la zona de treball intern de la biblioteca.  

Aquesta U horitzontal aparentment de formigó es recolza en el punt més alt del terreny i aprofitant el desnivell del camí de Ca n’Esteve la biblioteca es perllonga direcció nord quedant suspesa en l’aire i deixant una planta lliure a nivell del punt més baix del solar formant façana en el carrer de Perellada.

La façana nord de la biblioteca es formalitza vidriada per afavorir la llum natural per les sales de lectura tant infantil com general i gaudir de les vistes elevades sobre el paisatge de l’entorn rural direcció Sant Llorenç del Munt.  Les façanes est i oest també són vidriades i es protegeixen de la incidència solar amb una planxa metàl·lica plegada i perforada que tamisa la llum a la vegada que permet les visions des de l’interior a l’exterior durant el dia i a l’inrevés quan al hivern és fosc a l’exterior i els llums de l’interior il·luminen l’exterior amb imatges de lectura. Entre la planxa i el tancament de vidre es genera un coixí climàtic que es formalitza com a façana ventilada translúcida a la vegada que permet el fàcil manteniment i neteja amb seguretat.

La planta inferior es situa l’espai per entitats i bar que s’hi accedeix des del carrer de Perallada a través d’un espai porxat sota la biblioteca. Aquest porxo a banda de permetre un accés a cobert permet que tant el bar com les sales es puguin apropiar d’aquest espai exterior en forma de terrassa.

Una escala interior comunica la biblioteca i l’espai per entitats a través de la sala polivalent de la biblioteca que també es situa en la planta inferior per permetre la utilització puntual d’aquesta com una sala més si s’escau. Aquesta sala també té accés des del porxo exterior i s’il·lumina a través d’un pati enjardinat i privatitzat el qual en pot fer ús exclusiu al costat est. De igual manera les dues sales de reunions i el taller tenen un pati enjardinat al costat oest.


MESURES DE SOSTENIBILITAT

Es planteja una coberta plana enjardinada i ventilada mitjançant la disposició sobre el forjat resistent de cassetons de polipropilè reciclat, a fi de reduir la incidència de la radiació solar sobre aquesta, reduir el consum de la climatització a l’estiu, i compensar par de les emissions de CO2 produïdes pel consum energètic de l’edifici..

Per altra banda es garanteix la ventilació creuada entre les façanes est i oest.

L’espai per entitats i la sala polivalent de la biblioteca es situen semi-enterrades en el nivell del carrer Perallada aprofitant les avantatges tèrmiques que això implica.

La caldera i la refredadora s’ubiquen en un fossat independent de l’edificació principal evitant d’aquesta manera que les emissions (p. Ex. Aire calent generat per la refredadora a l’estiu) interfereixin desfavorablement en la demanda energètica de l’edifici.

Pel que fa referència a les proteccions solars, tal i com ja s’ha referit en el punt anterior, es projecten a les façanes est i oest une planxes plegades metàl.liques perforades separades del tancament de vidre creant un coixí tèrmic que funciona com un façana ventilada, alhora que s’aprofiten les edificacions veïnes, murs que defineixen els patis al nivell inferior i arbrat de nova plantació com a elements de protecció i filtratge de les radiacions solars. 

Biblioteca i Caserna Policia Local a Mollet. 2008

Concurs. Equipament. Biblioteca.

Proposta presentada al concurs








































Afavorir la presencia d’edifici unitari d’equipament públic amb usos diferenciats.
El sistema constructiu ha de permetre la polivalència que allarga la vida útil de l’edifici i allunya la possibilitat de deconstrucció i la seva afecció mediambiental.
El caràcter i presencia de l’edifici queda definit per l’expressió d’aquest sistema allunyant la significació particular de l’ús diferenciat i afavorint la globalitat del conjunt que l’identifica com un edifici públic d’equipament.
Tot i així, no es condiciona la construcció en les dues fases que exigeix el programa de necessitats.

Unificar el sol lliure com a connector dels espais verds previstos.
Es concentra l’edifici definint la nova alineació del C/. de Pablo Picasso i agrupant el sol lliure alliberat que connecta la Plaça Miquel Martí i Pol amb l’espai lliure a l’altre costat del C/.de Vicenç Fonolleda .
Compactar la construcció, minimitzant els perímetres i regularitzant les volumetries, es un criteri que integra forma, funció, economia i ecologia en tant que es simplifica la construcció afavorint les possibilitats de prefabricació seriada i, es sensibilitza amb la despesa energètica tant de la producció com de l’ús i manteniment

S’adopten, en alçada, el nombre de plantes de les edificacions veïnes.
La topografia del lloc defineix una única cota de coronament que afavoreix l’alçat del C/.de Vicenç Fonolleda i l’espai lliure que el relaciona amb l’Escola de música.

Els desnivells permet aconseguir els diferents accessos exigits en el programa.
Es diferencien els particulars del públic i, els de la policia local i els de la biblioteca, en doble planta.
Així s’obtenen els de treball i el de les dependències d’utilització polivalent diferenciades dels de la biblioteca que exigeixen cl control fixat per la posició dels “anti-furts”.
El vestíbul de la biblioteca es disposa a doble planta amb accés tant per la Plaça Miquel Martí i Pol com pels carrers que la delimiten i l’espai “connector dels espais verds previstos”.

En planta, el perímetre és tancament, pell i estructura.
Els espais així definits ofereixen una planta lliure i diàfana sense més elements constructius inamovibles .
Regularitzant aquestes envolvents adaptades al programa permeten una construcció amb elements seriats prefabricats.

Acer, formigó i vidre configuren la identitat formal del conjunt.
En les façanes curtes, formigó i en les llargues, tancament de vidre i pell exterior repetint un mateix element d’acer treballat a taller i galvanitzat fent la triple funció de estructura, filtre solar i orientació de vistes.
Els sostres de formigó s’expressen en façana en analogia a un moble biblioteca i les seves lleixes.
La singularitat de les parts es dilueix en la repetició seguint un ordre en benefici de la globalitat del conjunt com unitat intencionada.

Les solucions del projecte completen l’obligació d’un edifici eficient.
Sistemes de geotermia en l’estabilització de les temperatures dels circuits en maquinaries.
Aportacions d’aire procedents de xarxes a través de subsòl per a les renovacions.
Ventilacions en cobertes i façanes.
Equips d’enllumenat de baix consum, amb regulació, sensors de nivell, línies diferenciades segons façanes i detectors de presencia en algunes estances d’ús esporàdic.
Possibilitat de plaques solar fotovoltaiques a la coberta que restitueixin el consum elèctric i captadors solars per la demanda de aigua calenta sense superar els nivells que exigeixin dissipació.