dijous, 23 de juny del 2011

Biblioteca a Santa Eulàlia de Ronçana. 2008

Concurs. Equipament. Biblioteca.

Proposta presentada al concurs

El planteig arquitectònic de la proposa descrit en la documentació gràfica (fulls A3) no es  pot dissociar dels criteris d’eficiència i sostenibilitat de l’edifici. No es pot entendre una edificació en genèric sobre la que, a posteriori, s’apliquen unes solucions tècniques que en corregeixin les disfuncions. S’entén que la millor proposa es aquella que prescindint del màxims d’artificis permet la millor adequació a les necessitats estètiques,  funcionals i ambientals, i que això només es pot aconseguir introduint aquests condicionants com a element de decisió en tots i cada un dels punts del procés que porta a la definició d’una proposa d’edifici precisa, adequada i eficient.


Es considera que un edifici només podrà ser sostenible si les solucions constructives i espacials permeten la adaptació d’aquest als possibles canvis d’usos i de programa que es puguin produir.






EMPLAÇAMENT

La ubicació de l’edifici en el solar respon principalment a tres voluntats bàsiques.

- Valoració de les preexistències de solar.
- Valoració de les visuals des de l’edifici.
- Valoració de les visuals des de l’exterior.

El solar es troba dividit en dues terrasses que s’escalonen cap a l’est, decalades uns 2,5 metres. A l’oest una tercera terrassa també uns 2,5 metres més alta presenta quatre edificacions (equipaments) aïllades de grà petit. A la terrassa central en el seu límit és troben ubicats una sèrie d’arbres bastant importants. A l’oest de la Plataforma superior es troba una zona d’aparcament.

Pel que fa referència a les visuals des de l’exterior de l’edifici, des de la zona d’aparcament i en els espais que deixen els edificis d’equipament es tenen visuals a llarga distància del Montseny i la serralada prelitoral. Per la baixada de l’antic Camí de caldes es mantenen les vistes abans referides incorporat a més visuals del campanar de l’església al nord. Per altra banda cap al nord-est es tenen visuals sobre habitatges unifamiliars adossats de poca interès.

La biblioteca proposada  en tres plantes, (una semi enterrada) situa la planta d’accés a la terrassa intermitja. Es situa l’accés en paral·lel al mur que delimita la terrassa , aquest espai d’accés separa l’edifici del mur existent permetent mantenir-lo i utilitzar-lo com a element de protecció solar a oest. La situació i forma de l’edifici respecta la configuració de les plataformes i els arbres existents que actuaran com a elements de protecció solar a les obertures de la façana est. A la planta superior en la façana amb orientació oest s’aprofita igualment la presència de les edificacions existents com a element de protecció solar.

Pel que fa a les façanes i les visuals, s’opta per plantejar a les diferents orientacions un % mig d’obertures inferior al 50%, ara bé aquestes, es concentren estratègicament seguint els criteris de selecció de visuals i transparència de l’edifici coordinant aquest amb la protecció solar de les obertures. Així a la façana oest es concentren les parts massisses més importants a la planta superior i a les zones on les edificacions veïnes no actuen de protecció, a més, a les zones més exposades, on hi ha més separació entre aquestes es  projecten alers de protecció. Aquestes parts massisses a la façana oest es situen de manera que es mantinguin les transparències en els espais entre els edifici existents evitant la imatge d’haver construït un gra bloc massís. A la façana est les parts massisses apliquen criteris anàlegs utilitzant com a elements de protecció solar els arbres existents. A les façanes nord i sud així com a les zones de vestíbul i circulació de la biblioteca les obertures responen els criteris estrictes de potenciar les vistes properes sobre

l’església i llunyanes sobre el paisatge adaptant el grau d’obertures a la garantia d’un grau d’iluminació natural adequat.